Question
Updated on
22 Apr 2021
- Turkish
-
Azerbaijani
Question about Azerbaijani
Ne zaman ə, ne zaman e kullanılır?
Ve fiillerin kelime sonunda ne zaman q, ne zaman k kullanılır? Mesela: qaçmaq, qaçmak... hangisi doğrudur ve nasıl ayırt edebilirim?
Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum🤍
Answers
Read more comments
- Turkish
- Azerbaijani
Son hecadakı sese göre,
1) eğer a,ı,o,u ile biterse fiil, -maq misal: ağlamaq, danışmaq, pozmaq, oxumaq
2) eğer e,ə,i,ö,ü ile biterse -mək misal: demək, gəlmək, bilmək, görmək, gülmək
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Turkish
- Azerbaijani
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Turkish
- Azerbaijani
@bilinmeyen_1 Başa düşülür👍🏻 ama belə daha doğru olar "köməyiniz üçün çox təşəkkür edirəm."
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Azerbaijani
qaçmak diye birşey yok ayırt etmeye gerekde yok bu yüzden
Was this answer helpful?
- Azerbaijani
Eğer maq, mək'ten sonra hiçbir şey gelmezse o zaman değişmez, yani bir fiilin sonunu mak diye yazmak doğru değildir. Örneğin, bişir(mək), otur(maq), ötür(mək), oyna(maq).
Maq ya da Mək kullanacağınızı ise daha önceki yorumda da yazıldığı üzere sözün kökenindeki son ünlü ses belirler.
Was this answer helpful?
- Azerbaijani
eğer sonu a ı o u ile biterse sonu q ile olucak
eğer e,ə,i,ö,ü ile biterse k ile olucak
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?