Question
Updated on
24 Jun 2017
- Polish
-
Russian
-
English (US)
-
Dutch
Question about Polish
Ktoś wie jak jest "ciapaty" po angielsku, jakieś podobne w znaczeniu słowo?
Answers
Read more comments
- Polish
- English (UK)
W brytyjskiej angielszczyźnie Paki. W angielszczyźnie brytyjskiej i australijskiej również wog. W Wielkiej Brytanii odnosi się do osób o kolorze skory innym niż "biały" Przy czym w Australii oznacza również imigrantów z południowej Europy. Oba słowa są ekstremalnie ofensywne i absolutnie nieakceptowalne społecznie.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Polish
- English (UK)
@juliaalicja Trochę jeszcze popytałem i dowiedziałem się, że słowo "Paki " jest słowem tak rasistowskim i napastliwym, że w Wielkiej Brytanii ludzie płacą grzywny i trafiają do aresztu. Spróbuję się dowiedzieć jak mówią w Ameryce.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Polish
zwyczajnie by sie powiedziało foreign, bo dosłownie przetłumaczone brzmi niepoprawnie w znaczeniu, jak by sie powiedziało że ktoś ma na sobie kropki
Was this answer helpful?
- Polish
- English (UK)
@hubert171 foreign oznacza cudzoziemiec, obcy, zagraniczny. Pytanie było o ekwiwalent słowa "ciapaty".
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Russian
Как всё мрачно :( . В русском есть созвучное слово конопатый значит рыжий с веснушками на лице. Рыжий значит солнечный,добрый.!
Was this answer helpful?