Question
Updated on
5 Apr 2019
- English (US)
-
Polish
-
German
Closed question
Question about Polish
Jaki jest czasownik podający znaczenie czasownika "aportować"(jakiś przedmiot), natomiast używany do ludzi?
Answers
Read more comments
- Polish
Aportować odnosi się jedynie do psów. Oznacza przynoszenie rzuconej rzeczy przez człowieka. Do ludzi to po prostu: "przynieś". No chyba, że chcesz kogoś obrazić to możesz i do ludzi mówić aport :)
Was this answer helpful?
- Polish
słowo aportować używamy tylko wobec zwierząt np. psów, mówimy tak do ludzi jedynie jeżeli chcemy ich obrazić.
Was this answer helpful?
- Polish
Bring or provide. "Aportowac" you tell only If you want to offend someone
Was this answer helpful?
- English (US)
Tak, dokładnie o tym wiem, dlatego zapytałem. Więc "proszę idź po np. książkę" jest odpowiednie?
- Polish
Podaj, przynieś, np.
Podasz mi tę książkę? - Could you bring me this book?
Przyniesiesz mi nóż? - Could you bring me the knife?
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?