Question
Updated on
29 Nov 2016
- Tatar
-
Turkish
-
Russian
-
Kazakh
Question about Turkish
''Saat yarım" demek saat kaç demektir, 12:00 mı yoksa 12:30 mu?
Bazı Türkler 12:30'a bazıları da 12:00'a ''saat yarım'' derler, hangisi doğru?
Answers
- Turkish
yarım saat 30 dakika demek.
mesela :
yarım saat sonra oradayım.
30 (otuz) dakika sonra oradayım.
ikisi de aynı
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Tatar
@Hanseong
Onu anlıyorum :) Sorum o değildi.
Türkler saat 12:30'a mu 12:00'a mı ''saat yarım'' derler?
Yine de cevabınız için teşekkür ederim:)
- Turkish
:D ben soruyu yanlış anlamışım. ama cevabımdan da anlayabilirsiniz evet 12:30 , 01:30/ 02:30 için saat yarım derler.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Turkish
@farrav evet sonradan fark ettim yanlış anladığımı :D
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Tatar
@Hanseong
Sağ olun. Saat 01:30 veya 02:30 için ''yarım'' demesini duymamıştım.
Mesela:
S: yarın ne zaman geleceksin?
C: yarın yarımda gelirim
Sizce, cevap veren yarın saat kaçta gelmek istiyor?
- Turkish
@farrav evet saadece 12:30 için kullanılıyormuş
O.o ben de bilmiyordum. ama çok yaygın bir kullanım değil sanırım. ben sadece dedemden duyardım bunu. ama o her saat için yarım derdi. yani 01:30 / 02:30 gibi
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Tatar
- Turkish
@farrav ben de teşekkür ederim.
biraz şaşkınlık yaşasamda bir şeyi fark etmiş oldum sayenizde.
sorun değilse siz nereden duydunuz saat yarım konusunu?
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Turkish
Hayır, "Saat yarım oldu." 12.00 pm demektir.
Edit: Eskiden saat yarım oldu denince 12:30 oldu diye düşünürdüm hem 12 günün yarısı hem de otuz dakika o saatin yarısı diye. Anneme birgün sordum. 12:00 deyince içimden düşündüm ben niye böyle fantastik birşey düşünüpte saat yarımı 12:30 diye kabul ettim? Soru üzerine bunu arkadaşlara sordum, TDK'ya baktım: Saat yarım 12.30'a denirmiş.
Was this answer helpful?
- Turkish
@ihsann emin misiniz? internette baktım baya ama hep 12:30 için diyor. tabi internetteki bilgi ne kadar doğrudur bilemem ama
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
Read more comments
- Turkish
@farrav Saat 12.30 ve 00.30 için kullanılıyor anladığım kadarıyla.
bu arada imrendim Peyami Safa okuyacak kadar Türkçeniz iyi. inşaAllah benim yabancı dilimde bu kadar gelişir :(
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Tatar
Deleted user
@farrav: evet eski bir ifade ancak bizim evde hala kullanılır. Ben de zamanında yaşamıştım aynı sıkıntıyı, sonunda 12.30 dediler öyle kabul ettim :)
Bizim evde genellikle 0.30 için kullanıyor.
"Oooo saat yarım olmuş, yarın sabah erken kalkmam lazım."
Ya da bir misafir geldiğinde "Saat yarım olmuş, artık bize müsaade." diyebiliyorlar.
Neyse, bahsetmemin sebebi o kadar ölü bir ifade değil, hala kullanılıyor :)
Was this answer helpful?
Deleted user
@Hanseong: Ve sizin içinse sayın Hanseong, kültürünüze, bilginize ve gösterdiğiniz hakimiyete hayranlık besliyorum kendi çapımda :)
Dilimizi öğrenmek isteyen yabancıları aydınlatışını ve Türkçe'yi harika kullanışınızı severek takip ediyor ve takdir ediyorum. Bu sebeptendir ki, sizi kendime yakın hissettiğim için size bunu yazmaya cürret edebiliyorum. Umarım yanlış anlamazsınız. Saygılar, sevgiler...
Was this answer helpful?
- Turkish
@purtero Estağfirullah. Öğrenmeye çalıştığım dili profesyonel bir şekilde öğrenmeye çalıştığım için yabancı bir kişiyi ve aynı sıkıntıları çektiğini düşünerek açıklamaya çalışıyorum. Fakat eksiklerim çok fazla aslında (bunu ciddi bir manada söylüyorum). Bazen gereksiz cesaret gösterebiliyorum. Yorum gelince bu sebeple biraz korktum açıkçası. Ama böyle düşünmeniz gerçekten sevindirdi. Teşekkür ederim. Saygılar...
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Turkish
@farrav: yarım saatte oniki otuz demek. Cevaplara şaşırdım açıkçası; biz çocukken dahi kullanırdık bunu :)
Was this answer helpful?
Deleted user
@farrav: yarım 12 demek ama önce sor yarım 24 saat bir gün yarısı 12.00 ama bazı Türkler 12:30 a yarım diyor. insanları tanıdıkça öğrenebilirsin. o yüzden 12 mı 12.30 mu diye sor derim.
Was this answer helpful?
Deleted user
@farrav: 00.00 ya da 12:00 yarımdır. çünkü bir gün 24 saattir ve 24 ün yarısı yarımdır.
Was this answer helpful?
- Turkish
@Merveeeeeee: yok, öyle dersen olmaz :) Bana göre ile gidersek ben de 12.00 ve 00.00'a 'yarım' demem 'saat tam' derim :)
Sokakta birine saati sorduğunsa "Yarım" diye cevap alıyorsan saat 12.30 dur vera 00.30. Yani kelimenin anlamı, doğrusu bu. "Galat-ı meşhur lugat-i fasihten evladır" diye eski Türkçe bir deyiş var, yani yaygınlaşmış hatalar az bilinen doğrulara tercih edilir. Ama burda bu durum da yok.
Şüpheye düşme durumunda TDK güncel Türkçe sözlüğe bakabilirsin:
http://www.tdk.org.tr/index.php?option=com_gts&...
Was this answer helpful?
Deleted user
@enes: çok teşekkür ederim. zaten ben yabancılara verilen cevaplara bakarak kendim gelişiyorum. :) bende sadece .30. varsa iki buçuk vs derim. mantığına uymadı ama doğrusunun bu olduğunu öğrenmiş oldum. çok teşekkürler.
Was this answer helpful?