Question
Updated on
8 Feb 2020
- Russian
-
Portuguese (Brazil)
-
English (UK)
-
Polish
Question about Polish
What is the difference between Przygotowywać się. and Przygotować się. ?Feel free to just provide example sentences.
Answers
Read more comments
- Polish
Przygotowywać się - czasownik zwrotny niedokonany
Przygotować się - czasownik zwrotny dokonany
"Wczoraj przygotowywaliśmy się do wyjazdu." - ale nie wiadomo czy zakończyliśmy te przygotowania
"Wczoraj przygotowaliśmy się do wyjazdu." - oznacza czynność zakończoną
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Polish
Słowa znaczą to samo, ale są używane w innych kontekstach, na przykład:
Ile można się przygotowywać na randkę?! Wyjdź w końcu z tej łazienki!
Muszę się porządnie przygotować na ten egzamin.
Musisz się na to dobrze przygotować.
Przygotowywałam się do tego całe życie!
przygotowywać się - aspekt niedokonany
przygotować się - aspekt dokonany
Was this answer helpful?
- Polish
@Patiszek Aspekt dokonany i niedokonany, te czasowniki to para aspektowa. Tryb może być oznajmujący, pytający, rozkazujący i ewentualnie łączący.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Russian
Nie mogę wybrać najlepszą odpowiedź. Wy trzej jesteście najlepsi.
Dziękuję bardzo!
- Polish