Question
Updated on
17 Apr 2020
- Russian
- Ukrainian
-
Polish
Closed question
Question about Polish
What is the difference between Źle and Złe ?Feel free to just provide example sentences.
Answers
Read more comments
- Russian
- Ukrainian
- Polish
@prosto_Zaia_M Źle - Погано
Złe - погане, зле
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
Deleted user
Robić coś ŹLE - dotyczy wykonywania czynności. To jest ZŁE - opis stanu, rzeczy. Mówisz źle po polsku. Źle grasz w piłkę. Podał mu zły lek. Jesteśmy ze sobą na dobre i na ZŁE. On jest złym człowiekiem.
Was this answer helpful?
- Polish
źle - наречие
złe - имя прилагательное, форма niemęskoosobowa osobowa или с. р.
1. Źle to robisz.
2. Nie mów o nim źle.
3. Czy źle się wyraziłam?
1. Dzieci są złe na nauczycielkę, ponieważ zrobiła sprawdzian bez zapowiedzi.
2. Ale to dziecko jest złe.
3. Te dziewczyny są tak złe na siebie, że od roku się do siebie nie odzywają.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Polish
Różnica tutaj leży głównie w budowie zdania, chociaż są też małe różnice znaczeniowe.
--"Źle zrobiłeś zadanie, jest w nim mnóstwo błędów!" -- Tutaj to słowo występuje w znaczeniu "błędnie", [JAK zrobiłeś to zadanie? -> Źle]. UWAGA, jeśli powiesz "Zrobiłeś ZŁE zadanie", to znaczy to "Zrobiłeś nie to zadanie, które było trzeba (np. kazali ci zrobić drugie, a ty zrobiłeś trzecie)[JAKIE zrobiłeś zadanie? -> Złe]
-- *" Wybrałeś złą odpowiedź" = "Źle odpowiedziałeś na to pytanie" - w tym przypadku oba zdania znaczą to samo, bo wybranie złej odpowiedzi to to samo, co błędne zrobienie zdania.
-- potępienie zachowania:
"To źle, że nie przeprosiłeś Zuzi" = "To niedobrze, że nie przeprosiłeś Zuzi" [JAK się zachowałeś? -> Źle] ALE "Twoje zachowanie było złe" [JAKIE było twoje zachowanie?-> Złe] -- tutaj oba zdania znaczą to samo.
Kiedy mówimy "źle", ale nie możemy powiedzieć "zły"
-- "Źle się czuję" = "Czuję się niedobrze, np. boli mnie głowa, brzuch, mdli mnie, czuję się chory/a" [JAK się czuję? -> Źle]
--"Źle mnie zrozumiałeś" = "Nie zrozumiałeś mnie", [JAK mnie zrozumiałeś? -> Źle, błędnie]
Kiedy używamy "zły", ale nie możemy użyć "źle":
-- "Ta rzecz jest w złym stanie" [W JAKIM stanie jest ta rzecz? -> W złym] = Ta rzecz jest zniszczona, zepsuta.
-- to słowo może też określać emocję lub kategoryzować ludzi, np. zdanie: "On jest zły" może oznaczać jednocześnie, że "on jest zdenerwowany", jak i "On nie jest dobrym człowiekiem" (zdanie "On jest złym człowiekiem za to oznacza tylko i wyłącznie, że ktoś nie jest dobrym człowiekiem). [JAKI on jest? -> Zły, JAKIM on jest człowiekiem? -> Złym, itd.]
PODSUMOWUJĄC
JAK -> źle
JACY (np. Jacy jesteśmy? Jacy oni są?) -> źli
JAKI, JAKA, JAKIE -> zły, zła, złe
JAKIM, JAKĄ, JAKIMI -> złym, złą, złymi
Mam nadzieję, że bardziej pomogłam niż zamieszałam w głowie xD
Was this answer helpful?
- Russian
- Ukrainian
Mogę podsumować, że słowo "źle" odpowiada na pytania "jak?"
pr: Źle się czujesz? Uśmiechnij się - wszystko będzie dobrze. 😊
Słowo "złe" - na pytania "jaki/jaka/jakei?"
pr:Przestań owijać w bawełnę i mów, czemu jesteś taki zły.
Niech państwo pozwolą mi się upewnić, że dobrze zrozumiałam.
@adonsz11@cromoava@Rusalka_
- Polish
@prosto_Zaia_M Ну приблизно так воно працює.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Russian
- Ukrainian
- Polish
źle
zrobiłeś to źle. You did it bad.
źle się z tym czuje. I feel bad about it.
złe
To było złe. It was bad.
Zła odpowiedź! Incorrect answer!
Was this answer helpful?
- Russian
- Ukrainian
@adonsz11@cromoava@Rusalka_@Arletterer
Dziękuję wszystkim za pomoc!
- Polish
Źle - adverb
Złe - adjective, neuter case
Źle! Nie tak się to robi.
To, co robisz, jest złe.
To jest tak złe, że nie da się tego oglądać.
To jest tak złe, że nie da się tego zjeść.
Takie są skutki złego wychowania.
Was this answer helpful?