Question
Updated on
14 Nov 2021
- Ukrainian
-
Polish
Closed question
Question about Polish
Wstawić się do kogoś lub wstawić się za kimś?
I znaczenie proszę.
Answers
Read more comments
- Polish
Poprawne jest "wstawić się za kimś" i oznacza, że kogoś w czymś popierasz albo stajesz w obronie czegoś
np. kiedy ktoś zostaje zaatakowany i chcesz mu pomóc to się za nim wstawiasz
lub kiedy ktoś ma jakiś pomysł, który spotyka się z dezaprobatą innych ale ty chcesz go poprzeć to możesz się za nim wstawić.
Kiedy nie chcesz komuś pomóc/wesprzeć w czymś możesz powiedzieć
np. "Rób co chcesz, ale nie będę się za tobą wstawiać"
Was this answer helpful?
- Polish
Wstawić się do kogoś za kimś.
albo
Wstawić się u kogoś za kimś.
Część "do/u kogoś" oznacza, że idziesz do kogoś i mówisz mu dobrze o jakiejś osobie.
Część "za kimś" oznacza, że o tej osobie mówisz dobrze i popierasz ją.
Nᴀ ᴘʀᴢʏᴋᴌᴀᴅ:
▪︎ Żołnierz wstawił się do króla za więźniem.
To znaczy "żołnierz poszedł do króla i mówił mu, żeby uwolnił więźnia, bo więzień jest niewinny".
▪︎ Siostra wstawiła się do ojca za bratem.
To znaczy, że siostra broniła brata przed ojcem i dobrze mówiła ojcu o bracie.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Ukrainian
@cynamonka_ancymonka , do króla za więźnia. Nie za więźniem? Bo przecież za kim-czym, a tam jest dopełniacz.
- Polish
@Derek_Wart Tak, za "więźniem". Autokorekta 🙈
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?